Tyxo.bg counter
вторник , 25 февруари 2020

ПО – ЗДРАВИ С ТРИТЕ ЗДРАВНИ ПАКЕТА НА МОСКОВ

Eдинодушна се оказа и местната здравна общественост по отношение на планирания от здравното министерство нов модел на здравно осигуряване с предвидени три пакета медицинска помощ. Първият пакет е базов и в него ще са включени заболявания, които формират 92% от смъртността на българите. Вторият пакет също ще се финансира от здравната каса, но ще има известни ограничения, заради които е възможно да се формират листи на чакащите. Ако пациентът иска да избегне листа на чакащите, ще може да ползва допълнително здравно осигуряване.Третият пакет е за спешна помощ, като предстои да бъде ясно дефинирано състоянието на спешност. Здравно неосигурените лица ще могат да ползват само пакета за спешна помощ.

d-r Jivko JeliazkovД-р Живко Желязков  от МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович (университетска) и член на УС на БЛС заяви кратко, че съсловието застава зад предвижданите реформи. Той бе категоричен и, че след обществено обсъждане, допълнителни консултации и старт на реформите, здравеопазването ни най-сетне може да бъде поставено на добра основа.

Оптимистични са очакванията и в спешната помощ, съобщи директорът на старозагорския й център д-р d-r margarita pavlova344Маргарита Павлова . Наличието на самостоятелен пакет за спешна помощ, както и намеренията за подобряване на базите и на лекарските възнаграждения, разбира се, след редица още уточнения, ще помогнат и на спешната помощ у нас.

 

Политическият опонент на управляващите, член на ръководството на областната болница и доскорошен общински съветник от БСП – д-р Мариус Кирков d-r marius kirkov (3) заяви категорично, че когато става дума за здравеопазване няма място за политически препирни. Той също одобрява предвидените три пакета медицински услуги, с уговорката, разбира се, че има още какво да се иска от здравната стратегия. Основната й цел е точно това – пациентът да е в центъра на родното здравеопазване.

 

d-r Vasil Talev

Д-р Васил Талев последният шеф на университетската болница преди обединението също бе категоричен в подкрепата си за стартиралите най-сетне у нас здравни реформи.

Поля ИВАНОВА  

Leave a Reply