Tyxo.bg counter
вторник , 25 февруари 2020

КРАЯТ НА БЛИЗО ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЧАКАНЕ

Малко под три десетилетия се извъртяха от последната шампионатна победа на Берое над гранда ЦСКА в Стара Загора. Тогава обичаният от поколения беройци Данчо Митев изведе на стрелкова позиция Тодор Станев и той разстреля стража на армейците Тодор Стоянов, за да дари победата на водените тогава от наставника Борис Ангелов старозагорци.

За тези, които са забравили, припомняме,  че Борето Ангелов по онова време дойде в Стара Загора,след като беше водил националния  отбор, който не успя да се класира за световното в Италия през 90-та година.

Тези хубави спомени топлеха беройската душа близо 30 години. А тя, горката, не вярваше, че някога ще изпита отново удоволствието от домакинския триумф над червените във футболния ни елит. Страничният наблюдател, който не е много в час с родния цар на спортовете, с право ще ни запита защо отдаваме толкова голямо значение на една победа над ЦСКА. Нали и за нея, и за триумфа, над който и да е било съперник, се дават по три точки. Отговорът на въпроса е в това, че най-тежките поражения на Берое в исторически план са от ЦСКА. Берое има загуби от  червените с 10:0, 10:2, 7:0 и 6:0.  Прекрасните голове на Ибражима Конте и Рубен Бригидо, с които беройци подчиниха армейците с 2:1 в неделната вечер, остават завинаги в историята. Тях никой бероец няма да ги забрави. Няма как да бъде пресъздадена истинската радост от тази победа. Това може да стане след случката, която преживях след последния съдийски сигнал. Мой приятел ме прегърна и видях сълзите в очите му. Истински мъжки сълзи от радост.

Иван НЕЙКОВ

Leave a Reply