Tyxo.bg counter
неделя , 19 май 2019

КАКВИ РЕФОРМИ, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА?

OB6TESTVO

Трудно е да се каже каква част от българите вярват, че ще се случат шумно афишираните реформи, но обществото, напатило се от обещания, гледа скептичнo на това. Склонно е дори да смята, че това е поредния фарс, разиграван от управляващите. От друга страна хората са уплашени от думата реформи, заради асоциацията им със съкращения. Че има какво да се реформира и в правосъдието, и в здравеопазването, и в образованието, и в икономиката, и енергетиката, транспорта, пенсиите, е безспорен факт. На коалицията от управляващи партии трябват пари. Затова и прибягват до какви ли не хватки, включително данък върху пенсиите!? Номерът не минава, защото всяка засегната група скача и съответният ресорен министър прибира набързо байряка, защото ще бъде отнесен от вихъра на недоволстващите. Вчера дойдоха на власт, а пък да си отидат за едното нищо? Затова тези изблици за реформи са си чисти проформи, приказки за пред Брюксел. А че има нужда от терапия сега и веднага, е напълно безспорно. Авторите на реформите смятат, че това е възможно и си вярват.

а) реформистите не разбират от реформи, защото никога не са правили

б) реформистите нямат опита и знанията за реформи

в) реформистите не знаят какъв отпор ще срещнат при реформите си

г) реформистите ще дадат на заден и ще изтъкнат хиляда субективни причини

д) реформистите би трябвало да знаят, че са длъжни да обединят за своята кауза политическите си противници, синдикатите, работодателите и тези, които са решили да реформират

е) реформистите би трябвало да са наясно, че реформа не се прави в рамките на няколко месеца или на няколко години

Преди 25 години реформите в Щатите започват при президента Линдън Джонсън и завършват при Роналд Рейгън, преминавайки през мандатите на Ричард Никсън, Джералд Форд и Джими Картър. При положение, че американците не са хленчеща, а работеща и предприемчива нация. А ние сме като Аврамов дом – дом на шуробаджанащината, на корупцията – и никакви приказки за конституционни и законови промени не могат да прикрият наложилия се модел на антидемокрация.

За какви пет лева, за какви реформи става въпрос?

Петко ГЕОРГИЕВ

Наблюдател

Leave a Reply