Tyxo.bg counter
вторник , 18 юни 2019

ИДВАТ ЛИ НА МОДА ПЛОДОВИТЕ И СЛАДКИТЕ ВИНА

ХИТОВЕ И АРОМАТИ ОТ ТРАСТЕНА

 

Каквото и да си говорят винокласиците и винотеоретиците, какъв ще е винотрендът определя единствено публиката, т.е. потребителите. Доказа го за пореден път и старозагорската Августиада, която дори може би очерта най-актуалната тенденция във виновкусовете, или поне що се отнася до България. Не е чудно, в този ред на мисли, че след младите вина, които владеят света от вече няколко десетилетия, след розето което превзе трибуните и магазинните рафтове от 5, ако не и от 10 лета, вече идва ред и на още по- нежните и женствени вина – плодовите вина. Щандът на ТРАСТЕНА – най-утвърденият ни производител на плодови вина – буквално преливаше на старозагорското виноизложение. Ароматът на малина и сам по себе си е достатъчно изкусителен, за да събира достатъчно почитатели. Добавете към него и мекия, балансиран и все пак структуриран вкус на мерлото, с доловими захари за още повече заобленост. Нима някой би се отказал от подобно питие, независимо от сезона?

Зад ТРАСТЕНА, която попадна в полезрението на Винен Набюдател преди няколко Винарии, всъщност стои 16-г семеен бизнес. Сем. Георгиеви произвеждат биомалини в Искърското дефиле, в местността Тръстеная, високо над Лакатник, където някога се е намирал манастирът Св. Пантелеймон, славел се още в далечни времена и със силата на духа, и с  малиновото си вино. Дали семейството е успяло да разгадае пазената в строга тайна монашеска рецепта или пък сам Дионис е наредил тук да бъде царството на малиновия еликсир? Малиновите насаждения на фамилната фирма са 95 дка и са сертифицирани от Lacon. Торят ги с японски водорасли, а листчетата на храстите пръскат с пробиотици. Малините се берат на ръка, а ферментацията се подклажда със соул и фънк. Мерлото идва от най-старата изба в Брестовица.

А идеите и хрумванията не спират никога. Първият им хит е ТРАСТЕНА малиново вино от 100% плод, без изкуствени аромати и оцветители. Вкусът е сладък, пълен, с експлозия от малинов аромат. Според сомелиерите се консумира с десерти и меки сирена. За ТРАСТЕНА МЕРЛО И МАЛИНА пък самите му създатели препоръчват паста, твърди сирена, червени меса, джаз, независимо кино и Керуак. Сигурно дори не е необходимо да обясняваме феерията от аромати на ТРАСТЕНА РОЗЕ – купаж от мискет, шардоне и биомалини. И, подгответе се за най-най новото от семейство Георгиеви, все още нестъпило на българска земя – ЯГОДОВО ПРОСЕКО – ухайно, сладко, меко, вълшебно, с 6% алкохол и лека газировка. Бутилирано в Австрия и вече запленило тамошните винолюбители. Дано да го видим скоро и у дома.

Повече информация за ТРАСТЕНА на +359 885 888 566, http://www.trastena.com

Пенка ПАРАШКЕВОВА

 

Leave a Reply