Tyxo.bg counter
понеделник , 19 август 2019

ЗДРАВНИТЕ КАСИ ТРЯБВА ДА СА ПОНЕ ТРИ

 

Към тезата, изразена от председателя на здравната комисия в Общинския съвет, д-р Тунджай Йозтюрк, че на България е нужна не здравна реформа, а надпартийна здравна стратегия, се присъедини и управителят на   Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания , по известна като Тубдиспансер, д-р Чавдар Попов.

Той е категоричен, че в момента въпросът със здравната реформа е много болезнен . През годините правителствата се сменяха, наливайки все повече и повече пари в здравната каса. Парите се топят, а здравното обслужване не е на ниво. Причините за това най-добре се знаят в здравното министерство. На здравето му трябва национална стратегия, следвана от всички политически  сили. Ако партийните лидери седнат на една маса и осмислят нуждата от здравна стратегия, би трябвало да има и разбиране по въпроса. По темата една или няколко здравни каси да има в България, д-р Чавдар Попов е категоричен: Здравните каси у нас трябва да са поне три. Това ще създаде вътрешна конкуренция между тях и ще предостави на пациента правото на свободен избор. Мисля, че финансирането, което в момента има здравната каса е напълно достатъчно. Ако искаме да има качество, следва да има и конкуренция в здравната каса. Д-р  Чавдар Попов отбеляза още, че процентът на белодробните  и туберкулозни заболявания запазва познатите си стойности.

Управителят на Тубдиспансера е оптимист, че лечебното му заведение ще бъде спасено, независимо от тежкото му финансово състояние. Ще се преборим за оцеляването му. То е уникално с това, че в почти цяла Югоизточна България единствен то лекува болните от туберкулоза.

Генади СПАСОВ

Leave a Reply