Tyxo.bg counter
вторник , 18 юни 2019

ДОКЪДЕ СТИГА НАУКАТА В ЛОЗАРСТВОТО?

Инж. Ламбрин Топузлиев, управител на избата към Аграрен университет – Пловдив

Докъде стигна световната наука в лозарството и винарството?

Значително напред. Посещавал съм няколко емблематични винарски държави в Европа с космически темпове на развитие на енологията и лозарството. Факт е, че научните усилия в  момента са насочени главно към лозето и гроздето. Тъкмо към това се стремим и в избата на Аграрния университет, като вече имаме и постижения не само в национален план. Сред лидерите сме в Европа по генофонд – разполагаме с над 400 сорта лози. Извеждаме клонова селекция, анализираме влиянието на подложката. Пионери сме у нас и в последната световна иновация – канопи мениджмънта –редукция на листната маса с цел подобряване на химичния състав на гроздето. Притежаваме едно от най-модерните съоръжения в страната за капково напояване за вече 170 дка от лозовите ни насаждения  ( финансирано по националната програма за конверсия на винени лозя). В момента ремонтираме и преоборудваме лабораторията си с последно поколение лабораторна техника. С нея се провеждат 30 анализа за 2 минути, докато с конвенционална апаратура само захарите отнемат 45 минути. (Апаратурата  ни е предоставена от фирмата вносител с цел реклама пред българската и чуждата академична мисъл). Именно благодарение на тази нова лабораторна апаратура ще можем да правим изключително сложни анализи като например фенолна запасеност и хидратен стрес на лозата. Ще си осигурим и достъп до световни научни издания с огромен импакт фактор.

Съществуват ли анализи за сортова принадлежност на виното?

Сортовете грозде се изучават от ампелографията. И да, в света съществуват анализи, доказващи и сортът, и клонът на гроздето. Създадени са еталонни банки за вино – една такава има в Италия. В тях се съхраняват вина, винифицирани от най-представителните за дадения сорт региони в света. Сортова принадлежност се доказва чрез сравнение на сложни днк анализи с тези на еталоните. Разбира се това са скъпи анализи, които обикновено не намират място в самото винопроизводство.  Тул е момента да спомена, че винифицирането на българските сортове за италианската банка тази година е възложено на избата на Аграрния университет.

Налице ли е вече и втората серия вина на Аграрния университет след университетските бяло и червено?

На Трифон Зарезан представихме и новата си серия – млади вина в стил нов свят, които отдавна са световна тенденция. Тя включва Сира (медалист от дефилето на младото вино), представителния за региона ни Мавруд и традиционния за България бял сорт Тамянка ( при Тамянката експериментираме с различни клонове и възраст на лозето). Оставаме верни и на традицията си – вино в полза на науката, не за масова консумация. Вината ни могат да бъдат дегустирани и закупени единствено на място в избата, което би следвало да е целта и на всеки истински ценител на виното.

Пенка ПАРАШКЕВОВА

 

Leave a Reply