Tyxo.bg counter
вторник , 25 февруари 2020

БЕЗ ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ЛЕКАРСКИЯ   ТРУД НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРВИ НАПРЕД

     Според председателя на старозагорския Български лекарски съюз (БЛС) д-р Генка Пейчева протестите на медицинските сестри в някои райони на страната не създават усещане за национални протести в лекарското съсловие.

–  Оставам с впечатление, че медицинските сестри са тръгнали на самостоятелна

борба и искат да спечелят битката сами. – коментира  е тя. – Аз не съм канена за среща никъде и нито една от организациите ни в медицинската помощ не ме е направила съпричастна към проблема в качеството ми на председател на тукашната структура на БЛС. Медицинските специалисти са дясната ръка на лекарите и без тях не можем. Тяхното желание за промяна в ситуацията е обяснима. Винаги бих ги подкрепила. Направена е среща между тях, БЛС като цяло и структурите на КНСБ. На нея е взето решение за общонационални стачни действия на 7 октомври, които БЛС да подкрепи. На срещата не се е стигнало до стопроцентов консенсус между отделните страни. Разминаванията идват от факта, че медицинските специалисти настояват месечното  им възнаграждение да е минимум от две минимални заплати. Това би била много по-голяма заплата от тази на редица лекари в момента. Предложението на БЛС е новото образуване на месечните възнаграждения да включва три минимални заплати за лекарите и две – за сестрите. БЛС клони към подкрепа на протестите, но с някои  условия. Имам притеснения, че протестът може да се политизира. – каза д-р Пейчева.

По темата за решенията на  Националния съвет на БЛС относно здравноосигурителния модел на министър Кирил Ананиев, тя допълни, че предстоят нови обсъждания в средата на ноември. Тогава ще се коментира и Националният рамков договор.

  • Все още не сме чули от Министъра окончателно становище по отношение

остойностяването на лекарския труд; ще приключваме ли с клиничните пътеки и ще станат ли те клинично свързани, за да не въртим пациента като футболна топка. Не сме чули още дали ще се увеличи цената на клиничните пътеки и ще заличим ли дълговете на болниците. Правим нов модел в рамките на старото финансиране, който няма как да се случи. – смята д-р Пейчева.

И е категорична, че без остойностяване на труда на лекаря и на сестрата, без единно електронно досие и без промяна в наредбата за специализациите, не може да се върви напред. БЛС дори вече е внесъл в Министерството своя методика за остойностяването на труда в здравните услуги. Необходимо е също да се намали обема на пакета, покриван от касата. В регионален план д-р Пейчева открои продължителната си липса на диалог с УМБАЛ Киркович и предстоящото „освещаване“ на новия офис на старозагорското съсловие – в деня, в който ще бъдат връчени и наградите за Лекар на годината.

Иван НЕЙКОВ

 

 

Leave a Reply